Hur går det?
Ska jag vara ärlig så har jag så mycket annat att tänka på (sjukdom, boendekaos, jobbstress) just nu att det andra hamnat i bakgrunden. Jag har bra matdagar (äter lagom av bra saker på bra tider) och dåliga matdagar (slänger i mig nåt i farten, tar vad som finns, hoppar över mellanmål) - så det finns ännu förbättringspotential. MEN det finns några enormt stor skillnader - jag ser till att alla dagar äta minst två mellanmål och jag hoppar aldrig helt över ett mål. Jag kan heller inte överäta, för det går liksom inte. Jag måste sluta innan jag blir så mätt. Jag kan äta saker som inte är supernyttiga, men i så liten mängd så att det inte är ett problem. Det känns befriande normalt.
Mellanmål kan vara allt från en latte (ja, det är faktiskt mjölk i) till en frukt, en halv macka eller lite keso. Jag fokuserar på att få i mig nåt, och väljer alltid bort sånt jag kunde ta förut när blodsockret föll - chokladkaka, nötter/torkad frukt (inget fel med det, men jag tryckte väl i mig en hel påse eller ask och det är väldigt energirikt) eller fikabröd (finns det bulle äter man bulle). Nu vill jag helst ha äpple eller päron, keso med bär eller en proteinshake. Jag gör rätt ofta ett smörgåspaket på morgonen med såna där dubbla mackor som är lite halvgrova (finns rätt många sorter nu, försöker ta en nyckelhålsmärkt som iaf är lite fibrer i) med skinka eller ost och grönsaker på. Sen tar jag en del av mackan under förmiddagen och nästa på eftermiddgen. Precis lagom för mig,
Lunch är nästan alltid sallad. Har flera såna där "plocka egen sallad"-ställen vid jobbet så det går att variera rätt mycket. Jag väljer nästan alltid kyckling eller räkor och sen nån typ av ost (fetaost, mozzarella, lite parmesan) eller ägg, alltid lite bönor, linser eller råskost om det finns, och sen "pynt" - gröna blad, gurka, tomat och sånt. Om jag är hungrig tar jag ibland bröd till, men oftast inte. Dressing gillar jag inte så det skippar jag.
Äter jag nåt annat väljer jag så "rena" maträtter som möjligt, dvs att det är protein, kolhydrater och grönsaker för sig. Så jag kan äta så som passar mig - proteinet först, grönsakerna sen och lite av kolhydraterna. När jag kommit så långt som till brödet, riset, potatisen, bulgurn eller vad det nu är så brukar jag vara så mätt att jag mest smakar.
Mellanmål kan vara allt från en latte (ja, det är faktiskt mjölk i) till en frukt, en halv macka eller lite keso. Jag fokuserar på att få i mig nåt, och väljer alltid bort sånt jag kunde ta förut när blodsockret föll - chokladkaka, nötter/torkad frukt (inget fel med det, men jag tryckte väl i mig en hel påse eller ask och det är väldigt energirikt) eller fikabröd (finns det bulle äter man bulle). Nu vill jag helst ha äpple eller päron, keso med bär eller en proteinshake. Jag gör rätt ofta ett smörgåspaket på morgonen med såna där dubbla mackor som är lite halvgrova (finns rätt många sorter nu, försöker ta en nyckelhålsmärkt som iaf är lite fibrer i) med skinka eller ost och grönsaker på. Sen tar jag en del av mackan under förmiddagen och nästa på eftermiddgen. Precis lagom för mig,
Lunch är nästan alltid sallad. Har flera såna där "plocka egen sallad"-ställen vid jobbet så det går att variera rätt mycket. Jag väljer nästan alltid kyckling eller räkor och sen nån typ av ost (fetaost, mozzarella, lite parmesan) eller ägg, alltid lite bönor, linser eller råskost om det finns, och sen "pynt" - gröna blad, gurka, tomat och sånt. Om jag är hungrig tar jag ibland bröd till, men oftast inte. Dressing gillar jag inte så det skippar jag.
Äter jag nåt annat väljer jag så "rena" maträtter som möjligt, dvs att det är protein, kolhydrater och grönsaker för sig. Så jag kan äta så som passar mig - proteinet först, grönsakerna sen och lite av kolhydraterna. När jag kommit så långt som till brödet, riset, potatisen, bulgurn eller vad det nu är så brukar jag vara så mätt att jag mest smakar.
Middag är tyvärr ett lite jobbigt moment just nu eftersom vi ej har ett ordentligt kök, så vi äter antingen nåt man ej behöver laga till (keso/youghurt med bär eller frukt + macka), kallskuret och grönsaker eller så käkar vi ute. Det är faktiskt rätt svårt att hitta bra alternativ hela tiden, så nu har jag testat det mesta som jag duckade förut.
Jag har ätiti pizza (alltså...nej. Jag dumpade inte, och kunde äta ungefär en fjärdedels pizza...kanske lite mindre. Men det var ju inte särskilt gott. Inte så det känns motiverat att köpa det eller beställa det ute i alla fall. Kan tänka mig att göra hemma, så det blir mindre flottigt plus att man kan bestämma själv vad man vill ha på), sushi (tror jag åt 5-6 bitar...fast lämnade en hel del ris), bagel (en bagel räcker ju lätt till 2-3 måltider), hamburgare (det var inte grillkioskvarianten så det var rätt lätt att käka kött och grönsaker) och tacos (från taco truck. Så gott - det var syrade grönsaker, koriander och sånt på, men jag kunde inte äta upp allt och framför allt inte brödet). Annars vill jag mest gå till ställen där man kan äta kyckling eller kött i mindre bitar (typ spett) och välja tillbehör som extra grönsaker istället för potatis eller ris. Beställer ofta fisk (som jag sällan skulle ha valt förut - inte för att jag inte gillar fisk utan för att det alltid fanns nåt "godare". Nu uppskattar jag fiskrätter eftersom det oftast är fräschare, går lätt att äta och känns bra för magen) och känner det som om jag väljer matställe mer efter var det finns bra alternativ än jag gjorde förut. Blivit mer petig helt enkelt. Samma så äter jag sällan "för sakens skull" längre. Om jag inte tycker att det är gott, känns bra eller om jag är mätt så lämnar jag, oavsett vad som är kvar på tallriken.
Jag har ätiti pizza (alltså...nej. Jag dumpade inte, och kunde äta ungefär en fjärdedels pizza...kanske lite mindre. Men det var ju inte särskilt gott. Inte så det känns motiverat att köpa det eller beställa det ute i alla fall. Kan tänka mig att göra hemma, så det blir mindre flottigt plus att man kan bestämma själv vad man vill ha på), sushi (tror jag åt 5-6 bitar...fast lämnade en hel del ris), bagel (en bagel räcker ju lätt till 2-3 måltider), hamburgare (det var inte grillkioskvarianten så det var rätt lätt att käka kött och grönsaker) och tacos (från taco truck. Så gott - det var syrade grönsaker, koriander och sånt på, men jag kunde inte äta upp allt och framför allt inte brödet). Annars vill jag mest gå till ställen där man kan äta kyckling eller kött i mindre bitar (typ spett) och välja tillbehör som extra grönsaker istället för potatis eller ris. Beställer ofta fisk (som jag sällan skulle ha valt förut - inte för att jag inte gillar fisk utan för att det alltid fanns nåt "godare". Nu uppskattar jag fiskrätter eftersom det oftast är fräschare, går lätt att äta och känns bra för magen) och känner det som om jag väljer matställe mer efter var det finns bra alternativ än jag gjorde förut. Blivit mer petig helt enkelt. Samma så äter jag sällan "för sakens skull" längre. Om jag inte tycker att det är gott, känns bra eller om jag är mätt så lämnar jag, oavsett vad som är kvar på tallriken.
Och sen har jag börjat röra på mig mer också.
Men min fixering vid vågen har gått över. Kommer knappt ihåg att väga mig en gång i veckan längre.
Men min fixering vid vågen har gått över. Kommer knappt ihåg att väga mig en gång i veckan längre.
Jag står still en del, sen går det en vecka och så går jag ner och sen står jag still. Jag har slutat noja, nu vet jag att det finns en del i min kropp som inte funkar så bra just nu och det bästa jag kan göra är att fokusera på att vara så sund jag kan med mat och motion, och det jag känner i kläder och ser i spegeln är viktigare än vågen. Men nu vet jag också att jag inte rasar så snabbt, och då är det så för mig. Jag mår dåligt av att bli för fixerad och mår bra av att fokusera på sånt som känns bra i kroppen.
Mitt mål är att komma ner på 80-skalan under sommaren och att försöka nå min första målvikt innan nyår. Det är inte så grymt höga ambitioner, men kräver att jag jobbar på och anstränger mig.
Mitt mål är att komma ner på 80-skalan under sommaren och att försöka nå min första målvikt innan nyår. Det är inte så grymt höga ambitioner, men kräver att jag jobbar på och anstränger mig.