Kan man äta allt?
Innan jag gjorde min operation var en av de största frågorna för mig vad jag skulle kunna äta efteråt (eller kanske mer vad jag inte skulle kunna äta). Jag var orolig över alla saker jag "aldrig mer" skulle kunna äta och hur det skulle kunna kännas.
Nu med facit i handen, snart 10 veckor efter operation, kan jag säga att jag ännu inte upptäckt nåt jag inte "kan" äta, men en del saker jag inte vill eller har lust att äta så mycket av.
Nu med facit i handen, snart 10 veckor efter operation, kan jag säga att jag ännu inte upptäckt nåt jag inte "kan" äta, men en del saker jag inte vill eller har lust att äta så mycket av.
Men så har jag i de allra flesta fall valt att inte "pusha" om jag känt att jag börjat må dåligt eller det känns fel, obehagligt eller magen börjar bråka.
Det finns bara två saker jag ansträngt mig för att "kunna äta", där det inte kändes nåt vidare i början. Det ena är latte och det andra är kolsyrad dryck. Båda sakerna är sånt jag inte ville avstå ifrån, och de första veckorna tyckte jag att kaffesmaken var skitäcklig och det tog flera veckor innan jag började gilla latte igen. Nu dricker jag en svag latte på laktosfri mjölk och får i mig ungefär 1-2 dl (beroende på om jag ätit innan) och det smakar gott.
Kolsyrad dryck var hemskt de första gångerna jag smuttade på det. Det kändes obehagligt. Av den minsta mun blev jag rapig och kände mig supermätt och det gjorde nästan ont i strupen och kändes bubbligt, konstigt och obehagligt. Men jag saknade det enormt mycket och längtade efter mineralvatten, så jag fortsatte att testa efter några veckor. Avslaget, små munnar, liten mängd, sippa lite. Och sen funkade det. Jag kan inte dricka mycket åt gången, och framför allt absolut inte i anslutning till mat. I vanliga fall kan jag smutta lite på ett glas vatten medan jag äter (alltså inte dricka i klunkar, utan liksom ta en sipp), men gör jag samma sak med mineralvatten eller cola light så gör det ont och känns obehagligt.
Det finns bara två saker jag ansträngt mig för att "kunna äta", där det inte kändes nåt vidare i början. Det ena är latte och det andra är kolsyrad dryck. Båda sakerna är sånt jag inte ville avstå ifrån, och de första veckorna tyckte jag att kaffesmaken var skitäcklig och det tog flera veckor innan jag började gilla latte igen. Nu dricker jag en svag latte på laktosfri mjölk och får i mig ungefär 1-2 dl (beroende på om jag ätit innan) och det smakar gott.
Kolsyrad dryck var hemskt de första gångerna jag smuttade på det. Det kändes obehagligt. Av den minsta mun blev jag rapig och kände mig supermätt och det gjorde nästan ont i strupen och kändes bubbligt, konstigt och obehagligt. Men jag saknade det enormt mycket och längtade efter mineralvatten, så jag fortsatte att testa efter några veckor. Avslaget, små munnar, liten mängd, sippa lite. Och sen funkade det. Jag kan inte dricka mycket åt gången, och framför allt absolut inte i anslutning till mat. I vanliga fall kan jag smutta lite på ett glas vatten medan jag äter (alltså inte dricka i klunkar, utan liksom ta en sipp), men gör jag samma sak med mineralvatten eller cola light så gör det ont och känns obehagligt.
I övrigt KAN jag äta allt. Men vissa saker undviker jag. Juice (särskilt citrusfrukter) ger mig ont i magen. Jag kan även där smaka en klunk, men skulle aldrig kunna dricka ett glas själv. Det är enbart bra (utom att det är trist pga så gott) för det är döden om man har diabetes. Det är som att dricka läsk i söthetsgrad.
Müsli och torkad frukt ger mig också nåt slags sockerchock. Har ändå testat olika sorters müsli (typ sån som är nyckelhålsmärkt och GI osv), men det är som att det går rakt ut i blodet. Jag får inte ont i magen, jag blir typ yr och svettig. Så ska jag äta sånt får det vara i pyttemängd.
Allt som är mycket snabba kolhydrater är ibland svårt (inte alltid dock), särskilt potatis och pasta och vitt bröd. Jag kan ibland äta lite (typ lite baguette till soppa, en-två små potatisar och en liten klutt pasta). Det är verkligen som tillbehör och jag skulle inte, just nu, testa en hel pastarätt. Det är inte som att jag dumpar, det känns bara som att det blir en klump i magen och jag blir väldigt obehagligt mätt och trött. Det är nåt som jag känt innan operationen också, så det är ingen big deal för mig. Jag kan ändå äta det, men för mig är det bättre att äta rött och svart ris, quinoa, bulgur och såna saker. Det har jag inget problem med. Inte heller vitt ris (men där kan jag inte heller äta mycket). En del sorters bröd har jag inga problem med att äta, men annat är svårare. Inte heller där dumpar jag, men det är svårätet. Men eftersom ingen av de sakerna är sånt som kroppen egentligen behöver, är jättebra i stort eller sånt som jag brukat äta mycket av så bekymrar det inte mig.
Men jag tror, som jag skrivit förut, att om man "vill" äta nåt får man testa och pusha. Är det mängden? Är det att det är för sött? För fett? Kan man äta en annan variant av det? Osv. En del saker mår man kasst av och då är det tråkigt om man inte kan äta det.
Müsli och torkad frukt ger mig också nåt slags sockerchock. Har ändå testat olika sorters müsli (typ sån som är nyckelhålsmärkt och GI osv), men det är som att det går rakt ut i blodet. Jag får inte ont i magen, jag blir typ yr och svettig. Så ska jag äta sånt får det vara i pyttemängd.
Allt som är mycket snabba kolhydrater är ibland svårt (inte alltid dock), särskilt potatis och pasta och vitt bröd. Jag kan ibland äta lite (typ lite baguette till soppa, en-två små potatisar och en liten klutt pasta). Det är verkligen som tillbehör och jag skulle inte, just nu, testa en hel pastarätt. Det är inte som att jag dumpar, det känns bara som att det blir en klump i magen och jag blir väldigt obehagligt mätt och trött. Det är nåt som jag känt innan operationen också, så det är ingen big deal för mig. Jag kan ändå äta det, men för mig är det bättre att äta rött och svart ris, quinoa, bulgur och såna saker. Det har jag inget problem med. Inte heller vitt ris (men där kan jag inte heller äta mycket). En del sorters bröd har jag inga problem med att äta, men annat är svårare. Inte heller där dumpar jag, men det är svårätet. Men eftersom ingen av de sakerna är sånt som kroppen egentligen behöver, är jättebra i stort eller sånt som jag brukat äta mycket av så bekymrar det inte mig.
Men jag tror, som jag skrivit förut, att om man "vill" äta nåt får man testa och pusha. Är det mängden? Är det att det är för sött? För fett? Kan man äta en annan variant av det? Osv. En del saker mår man kasst av och då är det tråkigt om man inte kan äta det.
När det gäller "dålig mat" så har jag undvikit snabbmat. Inte helt, men mestadels.
Jag har ätit kebab (dvs kött, sås och grönsaker) - det gick så där. Känns som om det var en fettchock för magen. Oklart om det var köttet eller såsen. Men jag fick lite magknip. Men det var inget akut, men jag kommer inte att välja det som alternativ om det finns annat.
Jag har ätit korv med bröd. Jag kan äta nästan en hel kokt korv med bröd, men kanske inte allt bröd då.
Jag har inte ätit pizza än eller hamburgare. Om jag äter på stan äter jag oftast sallad eller nån rätt där det är kyckling, köttspett eller fisk med tillbehör. Då kan man äta proteinet och grönsakerna först och sen ta en liten mängd av kolhyraterna. Jag tycker att det funkar bäst för mig.
Jag har inte varit mycket på middag, kalas och bjudningar så sötsaker är inget stort problem. Men jag har smakat på godis, glass, chips, tårta och kaka. Ingen bulle än, men lite muffins. Ofta är det så att jag smakar en bit eller en sked eller en tugga från min mans portion. När det gäller godis kan jag äta ca 3-4 godisbitar om det är nåt sött. Jag kan äta 1-2 rutor choklad. Chips kan jag äta 5-6 stycken. Tårta gillade inte magen så mycket (verkar vara kombon av grädde och sött som är svårast), så det testade jag bara en gång och har sedan dess undvikit. Men nu vet jag att jag kan äta vid enstaka tillfälle isf. Glass har inte funkat så bra heller (kan smaka en tugga eller en sked utan några missöden, men jag känner direkt att magen inte blir så glad), men kan äta yoghurtglass (så det är konstigt faktiskt, borde inte vara nåt stor skillnad). Kakor känns inte heller som nåt problem att avstå från. Jag kan äta en halv kaka ungefär av en sån där liten småkaka, typ chokladsnitt. Men det är varken nåt som lockar speciellt eller dyker upp i mitt liv särskilt ofta.
Jag har ätit kebab (dvs kött, sås och grönsaker) - det gick så där. Känns som om det var en fettchock för magen. Oklart om det var köttet eller såsen. Men jag fick lite magknip. Men det var inget akut, men jag kommer inte att välja det som alternativ om det finns annat.
Jag har ätit korv med bröd. Jag kan äta nästan en hel kokt korv med bröd, men kanske inte allt bröd då.
Jag har inte ätit pizza än eller hamburgare. Om jag äter på stan äter jag oftast sallad eller nån rätt där det är kyckling, köttspett eller fisk med tillbehör. Då kan man äta proteinet och grönsakerna först och sen ta en liten mängd av kolhyraterna. Jag tycker att det funkar bäst för mig.
Jag har inte varit mycket på middag, kalas och bjudningar så sötsaker är inget stort problem. Men jag har smakat på godis, glass, chips, tårta och kaka. Ingen bulle än, men lite muffins. Ofta är det så att jag smakar en bit eller en sked eller en tugga från min mans portion. När det gäller godis kan jag äta ca 3-4 godisbitar om det är nåt sött. Jag kan äta 1-2 rutor choklad. Chips kan jag äta 5-6 stycken. Tårta gillade inte magen så mycket (verkar vara kombon av grädde och sött som är svårast), så det testade jag bara en gång och har sedan dess undvikit. Men nu vet jag att jag kan äta vid enstaka tillfälle isf. Glass har inte funkat så bra heller (kan smaka en tugga eller en sked utan några missöden, men jag känner direkt att magen inte blir så glad), men kan äta yoghurtglass (så det är konstigt faktiskt, borde inte vara nåt stor skillnad). Kakor känns inte heller som nåt problem att avstå från. Jag kan äta en halv kaka ungefär av en sån där liten småkaka, typ chokladsnitt. Men det är varken nåt som lockar speciellt eller dyker upp i mitt liv särskilt ofta.
Alkohol har jag inte heller testat jättemycket. Har testat vin (smakade urk båda gångerna), öl (väldigt svårdrucket för mig nu - både kolsyra och liksom mättande) samt drink (det gick bra, fick visserligen spä ut den med vatten och sippa längre än jag brukar. Men det funkade!).
I övrigt har jag nog testat den mesta vanliga maten. Stekt, kokt, friterat (det funkar ju så där). Alla grönsaker jag testat funkar. Frukt har jag ätit de flesta vanliga, men äter nu mest bär, äpplen, päron, melon och banan. Vindruvor är på gränsen till för söta och citrusfrukter känns lite skumt.
Det som jag tycker är allra svårast är kombinationen av mat och dryck. Jag vill verkligen dricka till maten, medan jag äter samt vill klunka i mig ett glas vatten ibland. Och det funkar inte. Mest obehag får jag om jag äter och dricker mer än en sipp medan jag äter. Det är nästan så det känns som man tappar andan lite och ibland får jag hicka. Det känns i alla fall obra. Men det kanske ger sig med tiden.